Een ziekenhuis matras is van de hoogste kwaliteit en moet aan allerlei eisen voldoen. Dit komt omdat sommige patiënten een lang ziekten bed hebben en dus lang in dezelfde houding liggen. Vroeger kwam het daarom regelmatig voor dat patiënten die lang in bed lagen last kregen van doorligplekken, ook wel Decubitus. Om dit te voorkomen moeten matrassen van zeer hoge kwaliteit zijn. Om dit realiseren, moet een ziekenhuis matras dus aan strenge eisen voldoen. In dit artikel vertellen we u aan welke eisen een ziekenhuis matras moet voldoen.

Eis 1: een goed aanpassend vermogen bij een ziekenhuis matras

Het is van groot belang dat een matras een goed aanpassend vermogen, een perfecte drukherverdeling en een uitstekende ondersteuning heeft. Allereerst is het aanpassend vermogen belangrijk om de juiste houding van de wervelkolom te realiseren. Het matras vormt zich dan als het ware naar de contouren van het lichaam, zodat het lichaam zonder enige moeite de juiste houding aanneemt. Dit houdt in dat de wervelkolom ook gedurende de nacht in de natuurlijke dubbele S-vorm ligt. Wanneer deze houding niet gerealiseerd wordt, kan er namelijk schade ontstaan aan de zenuwbaan. Daarbij moeten de spieren in de rug zich inspannen om toch de juiste houding aan te kunnen nemen. Dit vergroot de kans op rugklachten, omdat uw spieren niet kunnen uitrusten. Voor een ziekenhuis matras is dit natuurlijk essentieel, omdat er geen bijkomende klachten mogen optreden.

Het enige materiaal dat een zeer goed aanpassend vermogen heeft, is traagschuim. Dit materiaal vormt zich volledig naar het lichaam waardoor de juiste houding wordt gerealiseerd. Echter moet het schuim wel van goede kwaliteit zijn. Ziekenhuizen eisen een densiteit tussen de 50-60 voor hun traagschuim matrassen. Alleen bij deze densiteit zal het matras een uitstekend aanpassend vermogen kunnen bieden.

Eis 2: een uitstekende drukherverdeling bij een ziekenhuis matras

De tweede, zeer belangrijke, eigenschap van een ziekenhuis matras is de drukherverdeling. Dit houdt in dat een matras de druk op het lichaam reduceert tot 0. Zeker voor een ziekenhuis matras is een uitstekende drukherverdeling van groot belang. Dit voorkomt namelijk de kans op doorligwonden, omdat er geen constante druk wordt uitgeoefent op bepaalde delen van het lichaam. Tevens zult u bij een goede drukherverdeling minder draaien en dus dieper slapen, omdat u niet wakker wordt gehouden vanwege vervelende of pijnlijke druk op uw lichaam.

Net als bij het aanpassend vermogen is traagschuim het enige materiaal wat de druk op het lichaam volledig reduceert tot 0. Ook hier geldt: het schuim moet een densiteit tussen de 50 en 60 hebben.

Een hoogwaaridg ziekenhuismatras

Eis 3: een perfecte ondersteuning

Een goede ondersteuning lijkt misschien vanzelfsprekend, maar dat is het lang niet altijd. Een goed ziekenhuis matras moet het lichaam als het ware kunnen dragen. Je moet er niet te ver in wegzakken. Het matras moet de spieren de kans geven om tot rust te komen en de ondersteuning dus op zich nemen. Zo zal de wervelkolom, net als bij het aanpassend vermogen, in de juiste houding komen te liggen waardoor het lichaam volledig tot rust komt. Het lichaam van patiënten tijdens een ziekenhuisopname is niet altijd in staat om zichzelf te ondersteunen, en daarom is het zo belangrijk dat een matras dit werk op zich neemt.

Er zijn meerdere materialen op de markt die een goede ondersteuning kunnen bieden. Echter willen ziekenhuizen alleen koudschuim omdat dit simpelweg de beste ondersteuning biedt. Ziekenhuizen kiezen daarom altijd voor matrassen gemaakt van een combinatie van traag-en koudschuim. Deze combinatie voldoet aan alle drie de eisen van een ziekenhuis matras.

Eis 4: een goede temperatuur- en vocht regulatie en hypoallergenen materialen

Naast het aanpassend vermogen, de drukherverdeling en de ondersteunen dienen ziekenhuismatrassen een goede temperatuur- en vochtregulatie te hebben. Een goede vochtregulatie verhoogt de algehele hygiëne, zeker omdat er veel verschillende patiënten op zo’n matras liggen. Een goede temperatuur. regulatie verhoogt het comfort, omdat er dan geen sprake zal zijn van oververhitting door het matras. Daarnaast eisen ziekenhuizen dat de matrassen waar zij gebruik van maken hypoallergeen zijn. Dit houdt in dat ook mensen met een huisstofmijt allergie of een wolallergie gewoon op de matrassen kunnen slapen.

Een goed ziekenhuismatras, een goede keuze

Zoals u heeft kunnen lezen stellen ziekenhuizen hoge eisen aan hun matrassen. Dit is dan ook de reden dat deze matrassen van zulke goede kwaliteit. Om deze reden is het daarom een goed idee om zo’n ziekenhuis matras voor thuis te hebben. Op deze pagina vindt u een overzicht van aanbieders van geschikte ziekenhuismatrassen.

Ontvang vrijblijvend slaapadvies van Decupré

Naar adviespaneel