Een ziekenhuismatras is zonder twijfel één van de beste matrassen die er bestaat. Dit komt omdat ziekenhuizen ontzettend hoge eisen stellen aan de kwaliteit van hun matrassen. Zo moet een potentieel ziekenhuismatras voldoen aan allerlei richtijnen. Tevens moet de fabrikant van zo’n ziekenhuismatras in het bezit zijn van allemaal certificeringen. Zo kan de hoogste kwaliteit gewaarborgd worden. Een ziekenhuismatras is dus dankzij de hoge kwaliteit ontzettend geschikt voor thuis. Maar op welke punten steekt een ziekenhuismatras met kop en schouders boven andere matrassen uit? En waarom is dit ook belangrijk voor u thuis? U leest het in onderstaand artikel.

Drukherverdeling

Zoals hierboven al kort benoemd werd, moet een ziekenhuismatras aan een tal van eisen voldoen. Dit komt omdat patiënten in de ziekenhuizen soms lange periodes achter elkaar liggen. Langdurig liggen kan decubitus, ookwel doorligwonden, als gevolg hebben. De huid slijt hierbij rond delen van lichaam, in het bijzonder bij botten en gewrichten zoals het stuitje. Om dit te voorkomen moet een matras een erg goede drukherverdeling hebben. Dit houdt in dat het matras geen druk uitoefent op het lichaam. Gebeurt dit namelijk wel, dan zullen doorligwonden de kans krijgen om te ontwikkelen. Dit komt door de piekdrukken die het matras dan op het lichaam uitoefent.

Normaliter zul je thuis niet zulke lange periodes achter elkaar in één positie liggen. Toch is een goede drukherverdeling ook bij u thuis belangrijk. Piekdrukken kunnen de doorbloeding van spieren en gewrichten belemmeren. Dit kan er onder andere voor zorgen dat uw handen of voeten gaan ‘slapen’. Tevens kan er door de piekdrukken schade aan de huid, wat in ernstige gevallen dus doorligwonden kan veroorzaken. De piekdrukken zorgen er daarbij voor dat u veel gaat draaien in uw slaap om schade te voorkomen. Dit draaien houdt u onnodig uit uw slaap, waardoor u niet goed uitrust gedurdende de nacht en dus vermoeid opstaat.

Aanpassend vermogen van traagschuim

Aanpassend vermogen en ondersteuning

Naast een perfecte drukherverdeling moet een gecertificeerd ziekenhuismatras ook een goed aanpassend vermogen hebben. Hierbij is het van belang dat de natuurlijke houding, ookwel de dubbele S-vorm van de wervelkolom gerealiseerd wordt door het matras. Dit gebeurt wanneer de schouders en de heupen een klein beetje wegzakken in het matras, omdat het matras zich vormt naar het lichaam. Wanneer een matras niet in staat is om zich te vormen naar het lichaam en dus de natuurlijke houding te realiseren, zal er schade aan de zenuwbaan ontstaan. Dit komt omdat de spieren in dit geval moeten aanspannen om de dubbele S-vorm van de wervelkolom te realiseren. Dit zorgt er tevens voor dat u met stijve spieren opstaat ‘s morgens en dat u een vergrote kans heeft op blessures.

De laatste eis die de ziekenhuizen stellen aan hun matrassen is dat ze een zeer goede ondersteuning moet bieden. Een goede ondersteuning zorgt ervoor dat het lichaam als het ware gedragen wordt door het matras. De spieren hoeven dan niet aan te spannen om het lichaam te ondersteuning, net als bij het aanpassend vermogen.

Het beste ziekenhuismatras voor bij u thuis

Het enige ziekenhuismatras dat voldoet aan alle eisen en richtlijnen van de ziekenhuizen is een ziekenhuismatras gemaakt van traagschuim en koudschuim. Traagschuim, indien het schuim van zeer hoge kwaliteit is, heeft een ontzettend goede drukherverdeling én aanpassend vermogen. Koudschuim daarentegen zorgt voor de perfecte ondersteuning, zodat het lichaam de kans krijgt om ultiem te ontspannen en te herstellen van de dag ervoor. De ziekenhuizen kiezen niet voor niets voor deze matrassen. Deze materialen optimaliseren de nachtrust waardoor u fit en uitgerust uw bed uit stapt ‘s morgens. Bent u benieuwd waar u een geschikt ziekenhuismatras vindt? Klik dan hier voor een overzicht van geschikte aanbieders.

Ontvang vrijblijvend slaapadvies van Decupré

Naar adviespaneel